Speelgelegenheid

Elke jeugdspeler binnen onze Jeugdacademie wordt verzekerd van speelgelegenheid binnen zijn team. Het is enkel door wedstrijden te spelen en ervaring op te doen dat een spelers zich kan ontwikkelen. Omdat we ook moeten differentiëren als club met een kwaliteitslabel, spreken we over gegarandeerde speeltijd in geval van selectie.

  • Onderbouw gemiddeld 65% speeltijd van de geselecteerde wedstrijden.
  • Middenbouw gemiddeld 60% van de geselecteerde wedstrijden.
  • Bovenbouw gegarendeerd 50% van de geselecteerde wedstrijden.
  • Postformatie heeft geen regels hiervoor omdat we piramidegewijs werken en daardoor vol inzetten om een individu te vervolmaken. Sommigen zitten dan dichter op een stap naar A-kern dan anderen. Met één en maximaal twee jaar, moeten we hierin differentiëren om onze kwalitatieve doorstroom te blijven garanderen.

Belangrijke nuances hierbij zijn:

  • Er wordt ‘gemiddeld’ een percentage aangeboden omdat bij onder- en middenbouw geen maximum aantal wisselspelers aangeduid is. De opleiders zien er uiteraard op toe dat ze niet met twee volwaardige teams naar één wedstrijd gaan want dan kan er maximaal 50% gespeeld worden.
  • In bovenbouw kan de 50% speeltijd in geval van selectie wel gegeven worden aangezien dit door Voetbal Vlaanderen verplicht wordt. Meer is mogelijk doch kan het voorkomen dat spelers in deze wedstrijden het maximum van 80 minuten krijgen en anderen het minimum van 40 minuten. Veelal ligt dit ook aan spelersprofielen. Een flankaanvaller kan misschien verdienen om 60 of 80 minuten te maken maar als er centraal achteraan nood is aan een wissel, is die spelers niet aangewezen daar te gaan spelen. Vanaf bovenbouw willen een gezonde balans tussen resultaat en opleiding.
P