Gedrag aan de zijlijn

Aan de hand van onderstaande open brief, maken we graag duidelijk dat we een positief en ondersteunend gedrag van onze supporters verwachten.

Beste ouders, sympathisanten, …

Laatste zaterdag was het weer prachtig voetbalweer om te genieten van een heerlijk potje voetbal. Of toch niet?
Jammer genoeg komen we al te vaak opnieuw tot de vaststelling dat sommige ouders/sympathisanten het toch nog niet zo goed begrepen hebben wat positieve coaching nu ook weer inhoudt. Bepaalde normen en waarden dragen wij bij RFC Wetteren hoog in het vaandel vandaar graag even uw aandacht voor onderstaande:

Als ouder/sympathisant moet u goed begrijpen dat jullie kind onder druk zetten of openlijk bekritiseren al dan niet in het bijzijn van derden nefast kan zijn voor het kind zijn zelfvertrouwen en nog belangrijker zijn/haar voetbalplezier! Wij van RFC Wetteren zouden het in alle geval heel erg jammer vinden mocht er een kind afhaken omdat hij/zij zijn plezier in het spelletje (wat voetbal nog altijd is, namelijk een spelletje) heeft verloren. Uiteraard gaat dit alles ook op voor prestaties van een ploeggenootje. Bij RFC Wetteren willen we winnen maar kunnen we ook verliezen. En geloof ons dit komt nog steeds te vaak voor. Beperk uzelf langs de zijlijn tot het positief aanmoedigen. Laat het coachen aan de coach over.

Bij RFC Wetteren proberen wij een omgeving te creëren waarin het kind zelf zijn keuzes kan maken zonder dat er vooraf geschreeuwd wordt doe dit, doe dat, speel die bal daar, loop naar daar,… . Ook inzake fairplay en respect voor de medestander, tegenstander, scheidsrechter, andere supporters,… blijft iets waar aandacht moet aan blijven besteed worden. We verlagen ons niet tot het respectloos uitkafferen van de ander.

Het voetbal kan op vlak nog heel veel vooruitgang boeken en daarvoor hebben wij in de eerste plaats jullie hulp nodig. Wees een voorbeeld.

Hieronder geven wij graag ook nog enkele tips mee waarover je toch eens zou moeten nadenken. Jullie doen er uiteraard mee wat je willen.

Verlang van jullie kind niet elke week een knalprestatie. Kinderen (en ook volwassenen) zijn ook maar mensen en iedereen heeft wel eens een mindere periode of dag door omstandigheden of dergelijke. Toon hier begrip voor.

Beperk uitlatingen langs de lijn tot aanmoedigingen. Probeer jullie frustraties weg te stoppen. Ook bij volwassenen (profvoetbal, amateurvoetbal of provinciaal voetbal) loopt het al eens wat minder dus waarom van onze jongens perfectie eisen?

Mag je het met je kind over de wedstrijd hebben? Tuurlijk mag en kan dat! Maar als je slaat probeer dan ook te zalven!
We willen maar zeggen haal niet enkel en alleen de negatieve dingen aan. Iedereen speelt al eens een rotmatch maar blijf daar allemaal niet te lang bij stilstaan. Ga altijd ook op zoek naar het positieve! Het omgekeerde geldt hier echter ook. Met je kind de hemel in te prijzen is niets mis maar ga ook op zoek naar verbetering!

Willen wij met deze open brief zeggen dat jullie geen woord meer mogen zeggen? Uiteraard niet want dan zou het ook maar stil zijn langs het terrein en een goeie positieve sfeer naast het terrein maakt het voetbalspel alleen maar des te aangenamer. Elke week zie je of hoor je wel zaken van jeugdwedstrijden die uit de hand liepen met alle gevolgen van dien. Gelukkig is dit bij ons op RFC Wetteren nog niet het geval en laten we het ook zo houden.

Hopelijk kunnen wij jullie op deze manier wat sensibiliseren en bewust maken wat dit met een kind, mogelijks jullie eigen kind kan doen.

Met sportieve groet
Denkcel Opleidingen RFC Wetteren

P