Doorstroming Jeugd

We streven er in onze jeugdacademie naar om een goede doorstroming te hebben naar onze A-kern. Als club willen we ons profileren als referentie voor doorstroming binnen onze gemeente en bij uitbreiding binnen Oost-Vlaanderen (en dit voornamelijk in de regio Aalst-Gent). We kunnen stellen dat we op vandaag hierin al erg succesvol zijn. Met jaarlijks een doorstroming van gemiddeld drie spelers wordt dit ook cijfermatig aangetoond.

Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden gekoppeld. Want ‘goede’ doorstroming moet een tastbaar iets zijn. Wat bedoelen we met ‘goed’? Het draagvlak dat we gecreeërd hebben is er eentje met transparante communicatie tussen de technische staf van de A-kern en die van de postformatie. De laatste jaren zijn we steeds geslaagd om deze mensen nauw te laten samenwerken en zo een korte communicatielijn erop na te houden.

Ook op vandaag willen we stappen vooruit zetten om spelers na het ‘afleveren’ in de A-kern verder te blijven ondersteunen. Er is maandelijks overleg tussen de T1 van de A-kern en de T1 van de beloften. Zij worden in dit overleg vergezeld door de sportief manager en de TVJO. Samen doorlopen ze de afgelopen periode. Hoe deed de speler het op training bij de A-kern? Hoe waren de wedstrijden? Komt de speler aan minuten in de A-kern of blijft dit beperkt tot speelminuten bij de beloften? Welke handvaten kunnen we aanreiken om de volgende stap in de ontwikkeling te zetten?

Als deze bovenstaande vragen worden meegenomen in een tussentijdse evaluatie en verwerkt in het persoonlijk ontwikkelingsplan. Deze ‘POP’ wordt trouwens voor al onze jeugdspelers vanaf U12 opgemaakt. We streven er eigenaarschap en binding met onze club mee na.

Vanaf het seizoen 2022-2023 bestaat onze kern uit 16 veldspelers (aangetrokken of eerder doorgestroomd) + 3 aspiranten + 4 doelmannen. We willen naast de transparantie communicatie tussen jeugd en A-kern ook de fysieke afstand verkleinen. Daarom wordt gestreefd naar zoveel mogelijk te trainen op dezelfde momenten. A-kern spelers die op vrijdag met de beloften meegespeeld hebben, zullen op maandag een vervangprikkel krijgen samen met de beloftenspelers. Deze trainingsessie wordt geleid door de beloftencoach samen met een staflid van de A-kern. Op die manier creëren we een verhaal van ‘WIJ’ ipv ‘Die gast van den A-kern’ of ‘Da gastje van de beloften’. Samen realiseren we onze doelen. Een zorgeloos seizoen met onze A-kern in 2e Amateur en een competitieve beloftenploeg die de subtop ambieert.

P